W centralnej kuchni szpitala SHG w Völklingen talerze i kubki są ręcznie umieszczane na taśmie, sztućce wyciągane za pomocą siły magnetycznej i przerzucane na odrębną linię zmywającą, nim taca automatycznie znajdzie się w zmywarce. W ten sposób na minutę ładowanych jest 15 tac z dziewięcioma naczyniami na każdej z nich, takimi jak miseczki, talerze i sztućce, które następnie przesuwane są na taśmie i gotowe do kolejnego użycia. Od kwietnia 2015 roku wszystkie naczynia są zmywane jednocześnie w jednej maszynie: autoLINE firmy HOBART. „Początkowo planowaliśmy jedną zmywarkę do naczyń i jedną do tac i sztućców”, wyjaśnia Jürgen Neumann, który pracuje w obszarze planowania projektów w firmie HOBART i zajmował się projektowaniem systemu techniki zmywania. „Ale wówczas wprowadzono na rynek zmywarkę autoLINE i to na nią finalnie zdecydował się szpital”. Oznacza to, że w zmywalni znajduje się tylko jedno urządzenie, które zmywa wszystkie elementy i zajmuje mniej miejsca. Decydującym czynnikiem dla SHG była kalkulacja wydajności ekonomicznej.
Więcej informacji znajduje się w specjalnym wydaniu GVmanager.